Föremål
Upphov: Okänd. Stockholms stadsmuseum

Brännvinsbehållare från Fjäderholmarnas restaurang

Material: trä, vitmetall
Mått: höjd 740 mm, diameter 340 mm

Brännvinsbehållare av trä som svartmålats med gul ådring. Den urnformade behållaren står på en rektangulär platta, har två handtag och ett runt lock med profilerad knopp. På utsidan fyra tappkranar av vitmetall med vred av svärtat trä. Inuti har den fyra fack för olika brännvinssorter, placerade runt ett cylinderformat mittrör, alla av bleckplåt.

Behållaren, med smeknamnet "Fritz", har använts på Fjäderholmarnas restaurang under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet.

På ön Stora Fjäderholmen fanns i slutet av 1800-talet ett utkikstorn som byggdes om till restaurang med plats för hela 550 personer samtidigt. Den fick namnet ”Grand Restaurant Bellevue”, men kallades i dagligt tal för ”Fjäderholmarnas restaurang”. Restaurangen revs i juli 1940. 1982 överfördes Fjäderholmarna till Kungliga Djurgårdens förvaltning, vilka efter renoveringar kunde öppna Stora Fjäderholmarna med bl.a. restauranger, museum och en gästhamn.

En rolig anekdot är det stora ”brännvinskriget” som i slutet av 1870-talet rasade mellan Utskänkningsbolaget och brännvinstillverkaren L O Smith. Smith lockade köpare genom att erbjuda fri resa för passagerare till Fjäderholmarna med uppvärmda båtar som avgick minst två gånger i timmen. Ombord såldes brännvin och under en niomånadersperiod lär han ha sålt över en miljon liter av sitt renade brännvin.

Tillhör Stockholms stadsmuseums samlingar.
Gåva 1941 från en källarmästare bosatt och verksam i Stockholm.

Foto: Maria Magnusson, SSM

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad