Plastkasse från KF (Kooperativa förbundet)
Föremål
Tillverkare: Kooperativa Förbundet. Stadsmuseet i Stockholm

Plastkasse från KF (Kooperativa förbundet)

Tillverkare: AB Celloplast
Material: plast
Mått: höjd 540 mm, bredd 250 mm

Vit plastkasse från KF (Kooperativa förbundet) med blått tryck på båda sidor: KF:s logotyp, en liggande åtta (evighetsymbol), samt texten: "Konsumentägt". Kassarna såldes i KF:s butikskedjor Konsum och Domus.

KF (Kooperativa förbundet) bildades 1899 av deltagare från ett 40-tal kooperativa föreningar i Sverige. Under hela 1900-talet utvecklade man detaljvaruhandeln, bl.a genom egen varumärkesproduktion och underföreningar med lokal anknytning bildades undan för undan. Varor såldes i de egna butikskedjorna Konsum, Domus, Obs! och Kvickly.

KF:s logotyp på kassen som syns ovan (en ”liggande åtta”/evighetssymbol) var i bruk 1967-1995. Många stockholmare minns den från Katarinahissens topp, där den fanns i storformat från 1960-talet till 1995.

Kassen ingår i en samling på drygt 500 plastkassar som skänktes till Stadsmuseet av en privatperson i Stockholm 2005. Givarens son hade samlat på plastkassar från 1960-talet till slutet av 1980-talet. I Stockholmskällan visas ett urval av de med klar Stockholmsanknytning.

Tillhör Stockholms stadsmuseums samlingar.
Gåva 27/1 2005 från privatperson, Stockholm.

Foto: Maria Magnusson, SSM

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad