Elever i skolbänkar har teckningslektion omkring sekelskiftet 1900
Teckningslektion i Kungsholmens folkskola 1890-1910. Okänd fotograf, Stockholms stadsarkiv

Boka träff med Stockholmskällan

Vi arrangerar inspirationskvällar för lärare, besöker skolor och arbetslag och andra evenemang. Kom och träffa oss, eller låt oss komma och träffa dig!

Välkommen på inspirationskväll 8/11

Välkommen på inspirationskväll för lärare och skolbibliotekarier som arbetar i årskurs 7-9! Stadshuset firar 100 år hela 2023. På den här lärarkvällen testar du Stadshuset skolvisning med fokus på historia, demokrati och politik och prövar på Stockholmskällans lektionsförslag i fyra ämnen som hjälper dig att integrera skolvisningen i din undervisningsplanering. Skolvisningarna kommer vara gratis för klasser med elever födda 2008 under hela året. Gäller skolor i Stockholm oavsett huvudman.

Tid: torsdag 8 november kl. 16.30–18.00
Plats: Stadshuset, ingång via Borgargården, Hantverkargatan 1
Anmäl dig på länken senast 6 november.
Vi bjuder på kaffe och smörgås. Max 70 personer, först till kvarn.

Dekorativ illustrationInspirationskvällens innehåll

Du får testa ”Min drömstad” ett helt nytt undervisningsmaterial – framprovat för årskurs 5, men enkelt att anpassa till både yngre och äldre elever. Du går hem med introduktion och inspiration till hur det kan användas i klassrummet. Stockholmskällan hänger på ett lokalhistoriskt perspektiv och tipsar om material och sätt att arbeta med platsens historia.

Undervisningsmaterialet liknar ett sällskapsspel där eleverna får klippa, klistra och skapa en karta över sin stad. Eleverna börjar med observationer i närområdet för att reflektera över hur stadsplaneringen påverkar deras liv. En stad behöver skolor, vägar och affärer, men också el, översvämningsskydd och säkra övergångsställen. Sedan fortsätter de i klassrummet där de skapar en karta över sin drömstad tillsammans. En del går att räkna på, annat behöver översättas till engelska. Och ibland delar läraren ut ett händelsekort som kräver lite extra tankemöda.

Använd upplägget i din undervisning för att ta tillvara elevernas nyfikenhet och engagemang inför stadsutveckling på ett roligt och inspirerande sätt. De klasser som vill kan sedan ta med sin drömstad till Stockholmsrummet där de kan bygga upp den i 3D under handledning av rummets guider.

Tid: onsdag 14 september kl. 16.30–18.30
Plats: Stockholmsrummet, Sergels torg (ingång mellan Stories och Gallerian)
Klicka för att anmäla dig, senast 12 september. 
Vi bjuder på kaffe och smörgås. Max 25 personer, först till kvarn.

Vill du träffa oss digitalt eller på skolan?

Vi kan hålla presentationer och lektioner där vi arbetar med källmaterial eller teman i Stockholmskällan. Vi kan också ses digitalt via Teams. Kontakta Martin Nyblom för mer information och bokning!

Vi kommer till ditt arbetslag!

Ska ni starta upp ett nytt arbetsområde där Stockholm ingår? Vill ni ha tips eller inspiration för att jobba med historiska källor, källkritik eller annat material om stadens historia? Boka in ett kostnadsfritt besök så kommer Stockholmskällans redaktion till skolan. Vi anpassar upplägget efter era behov och önskemål. Guidad visning 4.jpg

Stockholmskällans nyhetsbrev

Anmäl dig till Stockholmskällans nyhetsbrev. Några gånger per termin skickar vi ut information om nyheter i Stockholmskällan, inbjudan till lärarkvällar och andra evenemang. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet genom att mejla Martin Nyblom på redaktionen.

Stockholmskällans lärarnätverk på facebook

I facebook-gruppen Stockholmskällans lärarnätverk delar vi på redaktionen tips och nyheter från Stockholmskällan, och du har möjlighet att knyta kontakt med andra lärare. Innehållet handlar om undervisning i samhällsorienterande ämnen i allmänhet, och arbete med historiskt källmaterial i synnerhet.

Uppdaterad