Grabbarna kring Bohusbron : barndomsupplevelser från Skanstull under 1930-40-talen / Lennart Fasth
Min bok är en dokumentation om barn och människor som bodde på Östgötagatan 91A+B och 93 på Södermalm under 30-40-talen.
Husen uppfördes av Stockholms Arbetarehem i början av 1930-talet. Boken ger en skildring av våra uppväxtår under andra världskrigets dagar. Den har naturligtvis självbiografiska inslag. Den berättar också hur AB Stockholms Arbetarehem grundades och om den drivande kraften bakom detta - Agnes Lagerstedt.
När författaren nämner "självbiografiska inslag" är det en underdrift - boken är full av intressanta självupplevda episoder, allt från livsfarliga lekparkslekar för att imponera på flickor till upplevelsen av de ryska bombningarna över Söder i februari 1944.
Innehåll
Förord
Agnes Lagerstedts insatser
Stockholms arbetarhem på Södermalm
Mina besök på Katarina polisstation
Kindergarten
Skolgången och skolvägen
Rännstensungar
Barn- och ungdomsbiblioteket i Medborgarhuset
Sofia småklubbar
Kvartersslagsmålen
Farliga vinterlekar
Biobesök
Hammarby idrottsplats
Jultidningsförsäljningen
Frälsningsarméns scouter
Affärsbesöken
Handbollsklubben Rutger
Vitabergsklubben
Koloniverksamheten
Lennart "Nacka" Skoglund
Bilstölden
Tragiska händelser
Bomberna över Söder
Hur vi lärde oss dansa
Söderkravallerna 1948
Kända personer i våra kvarter
Klassresan
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Fasth, Lennart (f. 1931)
Utgivningsår
2006
Utgiven av
Författares Bokmaskin
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-7910-237-9 ; ISBN 978-91-7910-237-1
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad