I den här texten från 1942 börjar författaren med att i korta drag beskriva på vilket sätt Stockholm under århundradena har brett ut sig i de olika väderstrecken utifrån Gamla stan. Sammanfattningsvis säger författaren att företagen alltid har armbågat sig fram och skaffat kontorslokaler, de rika har byggt upp sina egna tjusiga bostadsområden och de fattiga har fått flytta på sig, och när företagen och de rika har behövt ytterligare plats har de fattiga fått flytta på sig igen. Här beskrivs också förra sekelskiftets nöjescentrum kring Gustav Adolfs torg. Författaren sörjer att det försvann.
Vidare handlar texten om Östermalm, om hur rika och fattiga (när texten skrevs) delade på området, vad som kännetecknade en Östermalmsbo och vilka åsikter och fördomar andra stockholmare hade om stadsdelen. På den här tiden var området Gärdet nytt och författaren har mycket starka åsikter om dess bebyggelse och invånare. 16 sidor.
Utdrag ur Aurén, Sven, Livet i Stockholm : människor i närbild. - 1942. - S. 63-78
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Aurén, Sven (1906-1985)
Utgivningsår
1942
Utgiven av
Natur och kultur
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.