Här berättas om arkeologernas utgrävningar fram till 1981. Det finns inga fornlämningar i innerstaden, endast en runsten som blivit inmurad i grunden till ett hus på Prästgatan. I Spånga socken finns flest fornminnen. Kulturminneslagen, som hette fornminneslagen förut, ger anvisningar för vad man får och inte får göra innan okänd mark bebyggs.
Fascinationen för gamla fornminnen, exempelvis runstenar, är inte ny. Redan på 1600-talet ägnade man sig åt dem. 1935 utkom en slags guide till Stockholms fornlämningar, känd under namnet SNOK. Idag kanske man söker i databasen Fornsök som utges av Riksantikvarieämbetet. Se länken nedan. 7 sidor.
Utdrag ur Stadsvandringar/ Stockholms stadsmuseum. 4 - 1981 - S 62-68
R som i fornlämning : om inventeringar av Stockholms fornminnen / Elisabeth Brynja
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Brynja, Elisabeth (f. 1946)
Skapad
1981
Utgiven av
Stockholms stadsmuseum
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
http://www.raa.se/cms/extern/index.html
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Externa länkar
Uppdaterad