Industrialismens expansion på 1800-talet gjorde att folk sökte sig till Stockholm för att få arbete. Dessa behövde någonstans att bo. Staden upplevde därför en byggboom av sällan skådat slag. Kvarter efter kvarter med gammal bebyggelse revs. Bostäder, men också andra slags byggnader (exempelvis fabriker, kontor och butiker) uppfördes.
Man kan säga att det var en "ny" stad som såg dagens ljus vid slutet av 1800-talet. I denna artikel beskrivs denna byggnadsverksamhet samt hur man på 1900-talet har tagit hand om 1800-talets byggnader. Hur har kommunens bevarandepolitik sett ut? Bevara eller riva? 21 sidor.
Utdrag ur Stadsvandringar / Stockholms stadsmuseum. 1 - 1976 - S. 7-27
En framtid för 1800-talets Stockholm? : storstadens framväxt under industrialismen : aktuella bevarande- och saneringsproblem / Marianne Råberg
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Råberg, Marianne (f. 1939)
Skapad
1976
Utgiven av
Stockholms stadsmuseum
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Uppdaterad