Ända in på 1850-talet var Karlavägen en landsväg, som kallades Gröna Gatan. Här drevs korna till och från betet på Gärdet varje morgon och kväll. Men 1866 lade Albert Lindhagen fram en ny stadsplan som innebar att Stockholm skulle få långa esplanader – breda gator kantade av träd – som skulle stråla ut från torgen. Det blev inte genomfört i den omfattning man planerat, men Karlaplan och gatorna runt omkring blev utformade som det var tänkt. På Karlaplan nummer tio låg ett stort hus, ”Röda huset”, där Strindberg bodde, men det revs på 1960-talet trots protester. Kapitlet är illustrerat med både gamla och nya svartvita fotografier. 6 sidor.
Utdrag ur Hellbom, Thorleif, Stockholm : om livet på torgen. - 1996. - S. 114-119
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Hellbom, Thorleif, Gullers, Peter (f. 1938)
Utgivningsår
1996
Utgiven av
Gullersbild
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-972504-3-0
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.