Litteraturtips
Författare: Scheutz, Lisbet (f. 1939). Stockholms stadsbibliotek

Birgitta Birgersdotter / Lisbet Scheutz

Visste du att Birgitta Birgersdotter, mer känd som den heliga Birgitta, tidvis bodde på Stockholms slott? När hon såg att människor inte betedde sig som man borde sa hon till, vare sig det gällde kungaparet eller mindre fint folk. Riddarna som inte levde upp till riddaridealen och blev åtsagda av Birgitta kunde ta illa upp, till exempel riddaren Knut Folkesson, som ville hämnas när han såg Birgitta komma gående i en gränd i Gamla stan:

"Han lutade sig ut genom fönstret och tömde ett ämbar över henne, och man kan nog lugnt utgå ifrån att det inte innehöll rent vatten. Antagligen blev Birgitta arg, men ville inte ge honom den ytterligare tillfredsställelsen att öppet visa sin ilska utan sade i stället med mild röst: ’Gud välsigne dig och måtte du inte få böta för det här i den andra världen – det är rättvist och riktigt, vad som sker med mig.’ Det berättas att hon därefter gick i mässan i Storkyrkan."

Är historien sann? Man kan ju hoppas! Läs om den heliga Birgittas tid i Stockholm i det här kapitlet. 7 sidor.

Utdrag ur Scheutz, Lisbet, Berömda och glömda stockholmskvinnor : sju stadsvandringar : 155 kvinnoporträtt. - 2001. - S. 11-17

Uppdaterad