Brev från arkeologen Karl-Oskar Gustavsson till Riksantikvarien efter att ha undersökt hög 2 vid gravfältet vid Södra Djurgården där man fann bälteshake av järn, 51 lerkärlsbitar och brända ben.
Den 18-19 juni 1930 undersökte fil.kand Hans Hansson och jag enligt Riksantikvarieämbetets muntliga förordnande en gravhög belägen inom det 1929 upptäckta gravfältet på Södra Djurgården. Gravfältet ligger c:a 150 m. V om Djurgårdsbrunnens Värdshus på högsta delen av till största delen jordtäckt bergsknalle, som mot Djurgårdsbrunnskanal har en brant stupande sida. Gravfältet omfattar 5 högar på den bifogade under våren 1931 upprättade kartan. Marken ägs av staten och förvaltas av Kungliga Djurgårdsförvaltningen.
Högen som delvis ligger på en häll (Ö delen) sr 7.8 - 8 m.i diam. och 0.50-0.60 m. I höjd. Begränsinglinjen är dock delvis mycket otydlig. Högen som närmast är avplanad med en svag knappt märkbar insjunkning i mitten har skadats under våren 1930 genom att torv borttagits från denna Ö-halvan. Skadegörelsen hade gjorts av Kungliga Djurgårdsförvaltningens arbetare som ej haft vetskap om att högen var en gravhög. Vid undersökningen iakttogs: till ungefär 1 dm. Under ytan utgjordes högens byggnadsmaterial av morän. Därefter vidtog moran starkt uppblandad med småsten. I mitten av högen på ursprunglig marknivå lågo en samling stenarna. De låga med undantag för de på bifogad plan med s, h, c, d markerade stenarna ovanpå brandlagret i vilket fanns rester av ett lerkärl och en bälteshake av järn
Stenarna möjligen varit stöd till ett förmulnat kärl.
Fynd 51 lerkärlsbitar, kol, brända ben 1 bälteshake av järn.
Efter undersökningen återställdes högen. Kungliga Djurgårdsförvaltningen har lovat att beså högen. Kungliga Djurgårdsförvaltningen ställde 2 arbetare under 2 dagar till förfogande vid undersökningen. Rese- och traktamentersersättning samt kostnader för upprättande av specialkartan har bestridits av Stockholm stad.
Stockholm den 28 maj 1931
Vördsamt Karl-Oskar Gustavsson