Omslagsbild De överblivnas armé
Litteraturtips
Författare: Tegby, Gustav (f. 1980). Stockholms stadsbibliotek

De överblivnas armé / Gustav Tegby

De överblivnas armé är första delen i serien Bortbytingar. Den handlar om Dorian som växt upp bland människor men som egentligen är ett mytologiskt väsen… Böckerna är skrivna för barn i åldern 9-12 år.

När boken börjar har Dorian precis förlorat sin syster Nadia. På hennes begravning händer så konstiga saker, precis som det alltid gör kring Dorian. Men snart ska han få veta varför. Han träffar Majken som berättar att Nadia inte var Dorians riktiga syster. Dorian blev nämligen bortbytt som baby. Han är egentligenen en älva och har magiska krafter. Han förstår nu varför han ser saker som ingen annan ser…

   Han korsade en stor gräsmatta där ett väldigt stenkors reste sig i ensamt majestät och fick honom att känna sig mycket liten.
---
Dorian passerade kyrkogårdens uppställda gallergrindar, vars spetsiga järnstolpar påminde om grova spjut, och kom ut på gatan. Först då inså han att han inte visste hur han skulle ta sig till Aspudden. Tanken på att trängas på tunnelbanan kändes vidrig. Han fick för sig att det skulle börja regna där också. Såg framför sig hur vagnen fylldes med vatten utan att någon märkte något, tills folk började drunkna runt omkring honom medan de satt och knappade på mobilerna. Men han kunde ju inte gärna gå hela vägen. Så typiskt honom att storma iväg utan att tänka igenom det först.


258 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad