Kolorerat fotografi av Blå moskén i Konstantinopel (Istanbul).
Foto
Fotograf: Guillaume Berggren (1835-1920. Etnografiska museet

Fotograf i Konstantinopel

Det här är en bild av den Blå moskén (Sultanahmet Camii) och Theodosius egyptiska obelisk (Dikilitaş) i Konstantinopel (Istanbul). Men den som tog fotografiet började sitt liv i den branta backen vid Stakens gränd (Brunnsgatan) i Stockholm. Pehr Vilhelm Berggren (1835-1920) föddes där i en fattig familj med många barn. Hans far var målare, och Vilhelm sattes som pojke i snickarlära.

I mitten på 1850-talet hade Vilhelm fått sitt gesällbrev av mäster Edberg, och gav sig iväg på en lång gesällvandring genom Europa. I Berlin lärde han känna en kvinnlig fotograf, och när hon hastigt dog var det Berggren som fick ärva. Han sålde hennes ateljé, men bestämde sig för att behålla den fina kameran och lära sig fotografering. Sedan fortsatte han sin vandring till Dresden och Ljubljana, och vidare till Bukarest och Odessa. Efter ett tiotal år, på våren 1866, kom Berggren med båt över Svarta havet till Konstantinopel (Istanbul). Där skulle han sedan stanna i över femtio år.  

Han öppnade en elegant fotoateljé på stadens huvudgata, och förfranskade sitt förnamn. Nu var han Guillaume Berggren, inte bara en skicklig fotograf utan också smart affärsman. Han såg möjligheterna i att massproducera sina bilder som vykort, och han blev mycket framgångsrik. De fotografier han tog i Konstantinopel, under decennierna kring sekelskiftet 1900, präglar fortfarande bilden av det Ottomanska imperiet. 

Uppdaterad