Svartvitt studioporträtt av en ung, svart man i vit skjorta och kostym. Nedtill ser man hans namnteckning.
Foto
Fotograf: Okänd. Etnografiska museet

Från Kismayo till Bromma

Det här är ett studioporträtt av Daher bin Abdi (1884-1915) från hamnstaden Kismayo i södra Somalia. Han kom till Sverige som sjuttonåring (1902) tillsammans med missionären Karl Cederqvist som arbetat för Evangeliska Fosterlandsstiftelsen i Östafrika. I januari 1903 döptes Daher bin Abdi i Falun, och sedan flyttade han in på Johannelunds Missionsinstitut för att utbilda sig till missionär. Enligt kyrkböckerna i Bromma var han Gallaundersåte och son till avlidne nomaden Abdi Hussein. Efter några år på Johannelund reste han till London för att studera medicin.

År 1909 återvände Daher bin Abdi till Somalia. Han arbetade med sjukvård i Ionti (Yoontoy) och senare i sin hemstad vid kusten, Kismayo. Där började han också predika, och deltog aktivt i arbetet med att översätta Bibeln till somaliska. Men Daher bin Abdi blev bara trettio år. År 1915 dog han i malaria.

Längst ned på porträttet finns Daher bin Abdis namnteckning. Ps 45, som står efter namnet, är en referens till Bibeln, boken Psaltaren, psalm 45.

Uppdaterad