En grupp ursprungsbefolkning i Gran Chaco, tillsammans med en vit man i västerländska kläder.
Foto
Fotograf: Okänd. Etnografiska museet

Långt hemifrån

Den här bilden föreställer en grupp människor i gränslandet mellan Argentina och Bolivia, Gran Chaco. Där finns både män och kvinnor i gruppen. De är barfota och en del av dem har halsband och örhängen, fjädrar i håret och jaktvapen i händerna. Framför dem står en ung stockholmare, Eric von Rosen, med rejäla stövlar på fötterna. Han har ett gevär framför sig och patronbälte över bröstet.

Eric von Rosen var född på Drottninggatan 1 i Stockholm. Han var bara 21 år gammal när han reste ut med den svenska Chaco-Cordillera-expeditionen 1901-1902. Den leddes av Erland Nordenskiöld och syftet var att "upptäcka" platser som inte var så väl dokumenterade av europeer. Svenskarna samlade växter och fossil, och grävde ut gravar. De hade modern utrustning med sig, och fotograferade en del av de människor de mötte under vägen.

Ursprungsbefolkningen på bilden kallar sig själva yofwaja eller lumnanas, men för den svenska expeditionen var de chorotis. Det var ingen av svenskarna som brydde sig om att ta reda på vad personerna hette, utan den bildtext som följt fotografiet lyder: Greve Eric von Rosen med gevär tillsammans med en grupp indianer.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad