Omslag Hur man ser Stockholm
Litteraturtips
Författare: Sundström, Lennart. Stockholms stadsbibliotek

Hur man ser Stockholm : en vägledning för den som vill uppleva och lära känna Stockholm på ett angenämt sätt / Lennart Sundström

På sin tid – 1949 – var boken Hur man ser Stockholm säkert ett utmärkt hjälpmedel för Stockholmsturisten, och därefter har den blivit ett tidsdokument över 1940-talets nöjesliv och fritidsaktiviteter.

Här finns förstås tips på restauranger, de dyra och de billiga, och vad man kan roa sig med efter restaurangbesöket. Att iaktta de dansande på Nalen är ”ett skådespel som är värt entréavgiften flera gånger om”. Så länge det är modern dans är paren allvarliga, enligt författaren, men ”plötsligt blir det annan fräs ute på golvet”. De har börjat dansa jitterbug! De mest akrobatiska dansarna ”presterar det nära nog otroliga”.

Mot slutet av boken finns överraskande många tips på sporter att utöva runtom i Stockholm, allt från badminton till bågskytte. Den som vill prova på det senare rekommenderas att ringa upp bågskyttevärldsmästaren Hans Deutgen. Telefonnummer dagtid och kvällstid är utskrivna.

Läsaren blir också upplyst om att Flottans musikkår ger lunchkonserter i Kungsträdgården en gång i veckan, att det blir rusning och svårt att få plats på en trådbuss efter bioföreställningarnas slut och annat som inte längre stämmer. Öppettider och entrépriser ska man heller inte lita på. 160 sidor.

Innehåll
Introduktion
Orientering
Sightseeing
Hur man färdas
Restauranter
Dans
Parker
Konserter
Revyer
”Riktig teater”
Friluftsteatrar
Varieté
Operan
Biografer
Cykling
Kungliga slottet
Gamla sta’n
Muséer
Kyrkor
Evenemang
Skansen
Gröna Lunds Tivoli
Cirkus
Ridning
Hästsport
Friluftsbad
Sportfiske
Bad inomhus
Kanotsport
Rodd
Segling
Modellflygning
Segelflygning
Sportflygning
Tennis
Squash
Badminton
Bordtennis
Golf
Fotboll
Bowling
Biljard
Motorsport
Modellracing
Bågskytte
Skytte
Stadion
Fri idrott
Sportstugor öppna för allmänheten
Vintersport
Kvarglömda effekter
Tältområden
Restaurantförteckning
Teaterförteckning
Utflykter
Trafikregler

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad