Omslagsbild De i utkanten älskande
Litteraturtips
Författare: Nilsson, Johanna (f.1973). Stockholms stadsbibliotek

De i Utkanten Älskande / Johanna Nilsson

Det är en ovanligt varm sommar i Stockholm. På Kafé Utkanten ”nere vid kanalen” samlas människor som kämpar med tillvaron på olika sätt. En av dem är Bea, en ung olycklig kvinna som känner sig ensammast i världen. Hon avskyr egentligen det hon gör, inbrott i lägenheter, men ibland känner hon sig nästan stolt över sin skicklighet. Ska hon bryta sig in hos Jack, mannen hon är förälskad i?

   Luften är het och kvalmig, hon längtar till hösten, då är det som om hon nyktrar till på något sätt, blir mer vaken, och den klibbiga hinnan över själen tunnas ut.  
   Hon tar en omväg runt den Lyckliga Familjefesten, söker sig till tunnelbanan, underjordens svalka, för att en stund senare stiga upp på Södermalm.
   Hon småspringer i riktning mot Nytorget där Jack bor på Närkesgatan 8, tre trappor upp, en trea om 87 kvadrat – hon har varit på Stadsbyggnadskontoret och granskat planritningar. Han har ett relativt stort kök, ett litet badrum, två mindre rum och ett stort vardagsrum med utgång till en sex kvadratmeter stor balkong mot innergården. Han borde ha kvällssol.


193 sidor.

Uppdaterad