Oljemålning av en äldre man med hög panna, mörk hy och vitt hår och skägg. Han har brun väst, ljus skjorta och en snusnäsduk knuten om halsen
Bildkonst
Upphov: Okänd. Etnografiska museet

Tommy Noggen

Det här är ett porträtt målat i Brisbane av en självlärd målare från Sturkö i Blekinge. Han hette Oskar Friström (1856-1918), gick till sjöss som ung och blev en framstående konstnär i Australien. Porträttet föreställer en aboriginsk man, Tommy Noggen. Det kom till Sverige med Eric Mjöberg, en svensk zoolog som under sina forskningsresor i Australien också plundrade aboriginska gravplatser och tog människoben med sig hem. Både porträttet och benen skänktes till Etnografiska avdelningen på Naturhistoriska riksmuseet i juni 1914.

Enligt uppgifterna i museets katalog var Tommy Noggen 1911 den siste av Moreton-Island-stammen, en nu utdöd folkgrupp från det område där staden Brisbane brett ut sig. Friström målade många liknande porträtt av människor som tänktes representera en outvecklad stenålderskultur, och därmed vara dömda till undergång i det moderna samhället.

Men Tommy Noggens folk är inte alls utdött. Idag kallar de sig Quandamooka, och har skydd av australiensisk lag. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad