Ivan Oljelunds litterära skylt vid Fleminggatan 10.
Text
Författare: Oljelund, Ivan (1892-1978). Stockholms stadsbibliotek

Litterär skylt: Citat ur Ivan Oljelunds roman Det hände på Kungsholmen

Skyltens text:

Det slaskade iväg till våren. Februari höll fast vinterbilden även på Fleminggatan med trottoarens halka och brutna lårbenshalsar och snövallar, som färskades på då och då, men mot mitten av mars blev det bara sörja av middagstimmarnas dagsmeja och det svarta trampet av de hundratal, som morgon, middag och kväll vällde in och ut från Separators och Bolinders. I den tungt stickande, liksom fräkniga och unga marsluften med kyligt blåa kvällar, kände sig Häger tröttare än någonsin. Han gick eller åkte sin vanliga väg och den långa Fleminggatan tycktes honom som en blick i en bakvänd kikare med ouppnåeligt oändligt fjärran perspektiv. Endast när han åkte, såg han rättvänt i kikaren och fick gatan i förkortning, men det kostade tio öre titten.

Ur romanen Det hände på Kungsholmen (1951) av Ivan Oljelund.

Typografen Kjell Häger bodde med sin familj på Fleminggatan i sekelskiftets Stockholm. Kungsholmen var då en lika speciell arbetarstadsdel som Söder. Skylten sitter på fasaden vid Fleminggatan 10 och invigdes 1998.

---

Litterära skyltar sitter runtom i Stockholm, med citat som beskriver platsen där skylten är placerad. Kulturförvaltningen ansvarar för skyltarna, stockholmarna kommer med förslagen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad