Vilhelm Mobergs litterära skylt vid Fjällgatan.
Text
Författare: Moberg, Vilhelm (1898-1973). Stockholms stadsbibliotek

Litterär skylt: Citat ur Vilhelm Mobergs roman Sömnlös

Skyltens text:

Men längs Skeppsbrokajen nedanför hans fötter reser sig lyftkranarna som jättefåglar från de stora djurvidundrens tid på jorden. De är långhalsade fåglar med väldiga järnkrokar till näbbar. Dessa järnnäbbar dinglar nu lediga och tomma, men de står med sina halsar sträckta och spanar efter rov i fjärran.
   Fåglarna spejar utåt havet. Därifrån kommer lasten, som de ska bära i sina näbbar – föda, kläder, njutningsmedel, allt ska de bärga in åt stadens människor. Lyftkranarna vid kajen står där i beredskapsvakt, medan majmorgonen öppnar sin dörr och släpper ut ljuset över staden. Spiror glimrar, hustak glänser. Det är en ljus morgon.

Ur romanen Sömnlös (1937) av Vilhelm Moberg.

"Romanen om Knut Toring" är en trilogi som omfattar Sänkt Sedebetyg, Sömnlös och Giv oss jorden. Knut Toring står uppe på Fjällgatan och ser ut över vattnet och tänker på sitt liv och arbete som journalist i Stockholm. Skylten sitter på Fjällgatans räcke (mittemot Fjällgatan 38B) och invigdes 2001.

---

Litterära skyltar sitter runtom i Stockholm, med citat som beskriver platsen där skylten är placerad. Kulturförvaltningen ansvarar för skyltarna, stockholmarna kommer med förslagen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad