Svartvitt fotografi av en ung man i indiansk scenkostym och med fjäder i håret.
Foto
Fotograf: Okänd. Etnografiska museet

Vita räven

Fotografiet föreställer Vita räven (1846-1875). Han var en ung pawnee från Nebraska som 1874 turnerade i England och Skandinavien för att visas upp som indian. Han reste och uppträdde med två andra män, Röda räven och Vita örnen, och de besökte många städer.

I Stockholm stod de på scen bl a på Mosebacke, och de mötte en nyfiken publik som blev imponerad av deras show. Männen hade fjädrar i håret och var klädda i scendräkter med fransar och pärlbroderier. De sjöng och dansade, spelade trumma och visade sin skicklighet i bågskytte.

Arrangörerna bakom turnén var ett par svenskamerikaner, Robert Kassman och Pål Eliasson. De hade värvat Vita räven och hans vänner från reservat i Oklahoma, dit deras folk nyligen tvångsförflyttats från sina traditionella områden i Kansas och Nebraska. Kassman och Eliasson berättade gärna för pressen att det var första gången man kunde se "äkta indianer" i Sverige.

Den här typen av uppvisningar var ganska vanliga i Europa vid 1800-talets slut. De bestod av grupper av människor som kunde presenteras som "exotiska" och visas upp för betalande publik. Ibland gjorde de konster, som Vita räven, men ofta skulle de bara visa sig själva. Många av artisterna kom från kolonier på den afrikanska kontinenten, men människor från Asien och Amerika förekom också. De som ledde grupperna, arrangerade gästspelen och tjänade pengarna var dock oftast europeiska agenter.

 

Uppdaterad