Omslagsbild Hennes söner
Litteraturtips
Författare: Sasanpour, Sogand (f. 1985). Stockholms stadsbibliotek

Hennes söner / Sogand Sasanpour

Kvarteret gled bort från land. Kim undrade om mörker vägde och om det vägde mer där de bodde än på andra ställen. Tänk om det hade gått att fylla hinkar med det och hälla ut i toaletten. Då hade mam blivit glad, då hade hon sluppit skynda med att tända alla lampor i alla rum när hon kom hem från jobbet. Han gjorde några armhävningar i luften under täcket. Mam hade sagt att så länge man kände till saker om saker hade man en chans och att ibland räckte det med att bara veta. Han tänkte att alla drunknade här förutom han. Imorgon skulle han berätta för Frank och mam och för farsan att mörkret i deras kvarter kanske var annorlunda.

Kvarteret är kvarteret Linjalen på Södermalm. Där bor bröderna Kim och Frank med sina föräldrar. Bröderna är inte riktigt som alla andra. Fru Darija är ständigt orolig, speciellt över den yngste, Kim, som ofta får stryk. Men fru Darija är själv olycklig med den tröge maken och hon kan inte skydda sönerna från den hårda miljön i staden.

Historien om familjen som lever på skuggsidan mitt på Södermalm är hjärtskärande. Skildringen av Södermalms undre värld är brutal. 280 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad