Ateljéfotografi av Kerstin Strindberg i 8-årsåldern, stående vid en pulpet, klädd i ljus klänning med puffärmar och veck och med en rosett i håret.
Foto
Upphov: Okänd. Strindbergsmuseet

Kerstin Strindberg, dotter till August Strindberg och Frida Uhl

Kerstin föddes den 26 maj 1894 i Dornach, Österrike. Redan på sensommaren bröt Strindberg upp från familjen och reste till Paris. Snart lämnade även Frida Uhl Österrike och Kerstin växte upp hos sina morföräldrar. Hon återsåg sin pappa endast en gång, 1896. Därefter skrev de brev. Kerstin växte upp i ett högborgerligt hem. Fem år gammal skickades hon till en internatskola i Österrike och senare till en klosterskola i Bayern.

Hon kom för första gången till Stockholm 1913 i samband med arvsskiftet efter sin pappa. 1917-1924 var hon gift med den tyske journalisten Ernst Sulzbach. 1919 föddes sonen Christoph (-2010).

Från Wien skrev hon ett reportage för Vecko-Journalen om upproret 1934 mellan socialister och nazister.

1936 flyttade hon till Stockholm och fick svenskt medborgarskap. Hon hjälpte till vid utgivningen av Strindbergs brev. Hon var engagerad i en kommunistisk immigrantorganisation och hjälpte judiska flyktningar. Kerstin hade god kontakt med sin halvsyster Anne-Marie. De hade båda flytt från länder som ockuperats av Tyskland.

Kerstin dog 1956 och ligger begravd i sin fars grav på Norra kyrkogården i Stockholm.

Uppdaterad