Omslagsbild Dalenglitter
Litteraturtips
Författare: Bendjelloul, Wanda (f. 1975). Stockholms stadsbibliotek

Dalenglitter : en roman om hårt arbete / Wanda Bendjelloul

Huvudpersonen i den här boken är en ung tjej som nyss gått ut gymnasiet. Hennes mamma kommer från Polen och de bor tillsammans i Enskede, i Dalen. Trots att bara en väg skiljer deras bostadsområde från de fina villorna, är avståndet enormt till den där andra världen. För att inte tala om de fina våningarna inne i stan och visningarna som mamman tvingar henne att gå på:

”Karlavägen. Klockan sex. Femma med kakelugn.”
Jag tittar på bilderna. Ett av rummen är inrett som ett bibliotek med böcker från golv till tak. Mitt i vardagsrummet står ett matsalsbord med plats för tio personer. I ena hörnet tronar en vacker vit kakelugn med små mässingsluckor. Över den svarta lädersoffan hänger det en enorm kristallkrona. Det ser ut som om den när som helst ska störta ner och krossa glasbordet som står under. Kanske är det den typen av spänning rika människor måste skapa för sig själva i brist på något verkligt drama i livet.


Huvudpersonen börjar jobba på en snabbmatsrestaurang. Det är ett slitigt och otacksamt jobb men drömmen är att tjäna ihop pengar till ett körkort. Under en kväll på Stureplan träffar hon den mycket äldre Förläggaren, som mer än gärna övningskör med henne…

Boken är skriven på ett humoristiskt och träffsäkert vis. Den blir en berättelse om klass och kön och människors olika livsvillkor. Men det är också en historia om stolthet och mod och att stå upp för sig själv. 314 sidor.

Uppdaterad