Under 1800-talets sista årtionden ökade Stockholms befolkning kraftigt. Människor sökte sig till storstaden för att hitta sin försörjning i den växande industrin och de behövde någonstans att bo. Bostadsbristen var enorm med trångboddhet och höga hyror som följd.
För att få tillgång till arbetskraft erbjöd flera industriägare bostäder till sina anställda. Ägaren till Karlsviks gjuterier, Petter A. Östberg, lät bygga två stora hus för ”sina” arbetare. Husen byggdes ihop kring en gemensam gård vid Fridhemsgatan på Kungsholmen. Fastigheten upptog ett helt kvarter och kom att kallas Fridhem eller Tegeltraven. Som mest bodde där 1600 personer.
Det här kapitlet handlar om den byggnaden och om Stockholms bostadsförhållanden i slutet av 1800-talet. Det innehåller flera foton och ritningar samt en käll- och litteraturförteckning. 17 sidor.
Utdrag ur Studier och handlingar rörande Stockholms historia. 4. – 1975. – S. 171-187
Fridhem - ett arbetarbostadshus i Stockholm / Mats Persson
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Persson, Mats
Utgivningsår
1975
Utgiven av
Stockholms stadsarkiv
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad