Föremål
Upphov: Okänd. Etnografiska museet

Aina från Kungsholmen

Den lilla kalkdosan köptes i Kalimpong i Darjeeling i Indien i slutet på 1930-talet av Aina Cederblom. Hon var född i Stockholm 1896, och växte upp på Hantverkargatan 23 nära Kungsholms kyrka. Hennes pappa var major, men också matematiklärare och engagerad i flickors utbildning. Aina fick bättre utbildning än många andra flickor i sin generation. Hon gick på Nya elementarskolan och på Tekniska skolan (idag Konstfack) och arbetade sedan som vävlärare.

På 1930-talet reste hon ensam till bl a Grönland och Svarta havet, alltid i sin lilla öppna båt Rospiggen med utombordsmotor. 1934 startade hon vävskola i Klaksvik på Färöarna. Två år senare fick hon arbete som textillärare i Bolpur i Indien. Tjänsten var på en högskola, Visva-Bharati, som grundats av den indiske Nobelpristagaren Rabindranath Tagore, som var författare och filosof mm.

Aina fick resa med lastfartyg från Europa till Colombo i Sri Lanka. Där lastade man av och sjösatte hennes lilla båt i hamnen. Sedan for hon ensam med Rospiggen upp till Vishakapatnam, ungefär 200 mil utefter den indiska ostkusten. Sista biten till vävskolan fick hon ta tåget. När kurserna var avslutade reste hon vidare, för att få se andra delar av landet. T ex besökte hon Kalimpong som ligger i bergen, ungefär 50 mil norr om skolan. Där köpte hon den lilla kalkdosan, och en del andra småsaker, som hon sedan skänkte till Etnografiska museet. Hon besökte även bl a Indonesien, Vietnam och Filippinerna.

År 1940 var Aina hemma i Sverige igen. På sommaren arbetade hon aktivt med att hjälpa finska fiskare som evakuerats från Hangö-området efter vinterkriget. Sedan organiserade hon soppkök i Helsingfors och öppnade ett ålderdomshem i Borgå. Efter kriget, på 1950-talet, var Aina i Argentina och i Kalifornien i USA. Sedan flyttade hon till Brasilien. När hon var nästan 75 år gammal grundade hon en ny vävskola i Olinda i Pernambuco vid Atlantkusten.

Aina Cederblom har berättat om en del av sina resor i två böcker På snurrefärd genom Europa (1932) och Som sjöluffare på Atlanten (1934).

Uppdaterad