På Stortorget har det bedrivits handel sedan staden grundades. Julmarknaden där har alltså gamla anor, men marknaden i den nuvarande formen startade 1915. I det här kapitlet berättas om hur julhandeln organiserades under olika epoker och hur det resonerades när den nystartade. Det fanns bland annat oro att det skulle uppstå bråk och stök:
En stötesten i det stockholmska julmarknadslivets ordnande har ständigt varit den flock av oroselement, som samlats på torget i fråga att där under marknaden föra ofog. Men så har det ju varit i alla tider och på alla marknader landet runt. Varför man ju inte rimligt kan begära, att Stockholms Julmarknad därifrån skulle bjuda på något undantag. Tidtals synes det ha gått så livligt till, att myndigheterna måst inskrida med utfärdandet av särskilda föreskrifter och förbud, ordningens upprätthållare till sträng efterrättelse.
Kapitlet är 14 sidor.
Utdrag ur Stockholmsgillet 1914-1919 : några minnesblad ur Stockholms stads och Stockholms-Gillets historia. – 1919. – S. 37-50
Ur Stockholms julmarknads krönika / Axel Kerfve
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Kerfve, Axel
Utgivningsår
1919
Utgiven av
Idun
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad