Arkeologen Johan Gunnar Andersson, även kallad ”Kina-Gunnar” i utställningen av det arkeologiska materialet från Henan och Gansu i de tillfälliga lokalerna i f.d. Östermalmsfängelset 1925–1926. J. G. Andersson kom till Kina 1914 för att hjälpa till med de geologiska undersökningarna. Men snart tog hans intresse över för de fynd från stenåldern och den tidigare helt okända kultur som han fann. Kulturen kom att kallas Yangshaokulturen efter den by i Mianchi härad, där de först grävdes fram, år 1921. De följande åren, 1923-24, genomförde Andersson arkeologiska utgrävningar i provinserna Gansu och Qinghai.
Det var bara en kort tid som samlingarna förvarades i Östermalmsfängelset. 1926 flyttades de till nuvarande Handelshögskolan, därefter, år 1946, till Vitterhetsakademins lokaler på Storgatan och 1963, när Östasiatiska museet öppnade i flottans gamla tyghus (förråd för artillerimateriel och vapen) på Skeppsholmen, flyttades de dit.
Om du vill använda fotografiet som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange all information om fotograf och år som finns tillgänglig. Du ska också alltid ange var originalfotografiet finns. Om du använder beskrivningen av fotografiet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4548 Hämtad 2023-06-12.
Fotograf
Okänd
Skapad
1925 - 1926
Utgiven av
Östasiatiska museet
Objekt-ID
Etnografiska museet
saknarnummer-0015
Vill du beställa en högupplöst version av fotografiet, har du frågor eller vill du bidra med ytterligare information om det? Då ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har fotografiet i sina samlingar. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.