Anna Lindhagen var en socialdemokratisk politiker och ledamot av Stockholms stadsfullmäktige 1911-1923. I sin biografi Vad vi tänkte berättar hon om sin tids frågor och händelser, både lokalt i Sverige och Stockholm och i världen. Hon var bland annat mycket engagerad i huvudstadens stadsplanering och vikten av att bevara bebyggelsen för framtida generationer. I det här kapitlet tar hon upp svårigheterna med stadsplanering i en stad byggd på vatten och höjder. 32 sidor.
En ny stadsplan för Stockholm måste följaktligen, för att icke synda mot den svenska huvudstadens läge, lösa följande problem: 1. Bevarandet av vattnen, varvid dock hänsyn måste tagas till skeppsfartens fordringar och trafikens behov av broar; 2. Bevarandet av höjderna, varvid på samma gång måste tillses att tillräckliga trafikleder föras igenom dem; 3. Bevarandet av växtligheten, varvid dock skäligt utrymme måste lämnas för bostadsbyggande.
Innehåll
Översikt
Skinnarviksberget
Mariaberget
Stigberget
Andra berg och Hammarbyleden
Höjderna vid Årstaviken
Observatoriekullen
Broar
Norrmalmsplanen
Norra stränderna vid Stockholms inlopp
Runt om det centrala Stockholm
Utdrag ur Lindhagen, Anna, Vad vi tänkte : minnen. – 1941. – S. 216-247
Något om Stockholms stadsplaner / Anna Lindhagen
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Lindhagen, Anna (1870-1941)
Utgivningsår
1941
Utgiven av
Natur & Kultur
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad