Omslagsbild Odenplan
Litteraturtips
Författare: Gustafsson, Daniel (f. 1972). Stockholms stadsbibliotek

Odenplan / Daniel Gustafsson

Den här romanen handlar om en man i djup kris. Han försöker resa sig efter en skilsmässa och återfå kontakten med sin son som han tidigare inte riktigt orkat med. När barnets mamma reser bort får han åter chans att bli den förälder han vill vara. Men redan första dagen glömmer han barnets vantar hemma. Han köper ett par nya och försöker sedan hinna fram till första skolrasten men misslyckas kapitalt. Istället driver han omkring i staden samtidigt som han företar en resa i sitt inre.

Stockholm och speciellt kvarteren kring Odenplan är som en andra huvudperson i boken och miljön beskrivs detaljerat i långa slingrande meningar. 287 sidor.

Där han gick längs södra sidan av Odengatan svepte det blå planket fram på andra sidan körbanan, han skyndade förbi Åhléns och upp till 7-Eleven, där han otåligt väntade på grönt medan allt runtomkring tycktes röra sig ofattbart långsamt. Till slut slog semaforen om och han klev över och fortsatte, fortfarande rakt framåt under träden som kantade gatan, förbi nyöppnade restauranger, trendkänsliga klädbutiker och ett par antikaffärer som fortfarande hade råd att betala marknadshyror, eller så höll en överseende och nostalgisk styrelse i bostadsrättsföreningen en skyddande hand över verksamheten, dessa färgklickar i gatubilden, dessa reminiscenser av en annan stadsdel, en annan tid.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad