Omslag Sthlm77 (hårt sminkad tonårstjej i jacka och halsduk)
Litteraturtips
Författare: Britton, Claes (f. 1963), Hervé Polisset, Gérard, Lahger, Håkan (f. 1950). Stockholms stadsbibliotek

Sthlm77 : a photo documentary capturing a moment of Stockholm's 1977 punk scene, with follow-up interviews / Gérard Hervé Polisset

Vill du göra en djupdykning i Stockholms punkscen i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet?

Den här boken i stort format innehåller 51 svartvita foton på unga punkare – med mycket kajal kring ögonen, säkerhetsnålar och hänglås, udda frisyrer. Den ena av de två fotograferna, Gérard Hervé Polisset, berättar om hur fotona kom till 1977 och att de var tänkta att publiceras i ett trendigt franskt magasin, men hamnade i en byrålåda istället. Vidare beskrivs punkens uppkomst och snabba utdöende i Stockholm, med höjdpunkter som det engelska bandet Sex Pistols Stockholmsbesök, då musikerna spelade och minglade under småstökiga former med sina beundrare.

Bokens andra del består av texter av och om de fotograferade punkarna själva, skrivna mellan 2004 och 2017. Hur minns de punkåren och vad hände sedan? De personliga berättelserna ger tillsammans en god bild av en tid och en grupp i Stockholms förflutna där alla kände alla, många hade det jobbigt hemma och man hängde på discon som Bobadilla i Gamla stan och Jumpen på Gröna Lund.

Boken är tvåspråkig, med samma texter på både svenska och engelska. Intervjuer av Håkan Lahger. Efterord av Claes Britton. 102 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad