Kata Dalström var politiker och författare och en av Sveriges mest kända kvinnor. Hon engagerade sig tidigt i arbetarrörelsen och reste runt i hela landet och talade för att uppmuntra människor att arbeta fackligt och för ett rättvist samhälle. Hon kämpade för allmän och lika rösträtt och kvinnors rättigheter, till exempel äganderätten. Hon var medlem i Sveriges socialdemokratiska arbetareparti och Stockholms allmänna kvinnoklubb och blev den första kvinnan i ett svenskt partis ledning.
Den här boken skrevs bara några år efter Kata Dalströms död. Den är en utförlig beskrivning av hennes liv och gärning. Den är full med personliga tankar och kommentarer och är bitvis en ren hyllning till Kata Dalström. Flera avsnitt handlar om Stockholm och om umgänget med den tidens politiska och kulturella elit. Boken innehåller många bilder, till exempel foton från massmöten i Lill-Jansskogen och från Folkets hus, som beskrivs så här:
Hon ansluter sig till Stockholms allmänna kvinnoklubb, som tillhörde partiet och som höll sina sammankomster i dåvarande Folkets hus på Tunnelgatan 14, en eländig lokal, fattig och ruffig, men ganska väl harmoniserande med det fattiga och föga tjusiga partiet.
Boken avslutas med en käll- och litteraturförteckning. 576 sidor.
Kata Dalströms liv, öden och äventyr i kampen mot herremakten : en krönika / Fredrik Ström
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Ström, Fredrik (1880-1948)
Utgivningsår
1930
Utgiven av
Tiden
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad