Under 1700-talet och en stor del av 1800-talet var Stockholms gatunät i dåligt skick och det fanns inte alls så många broar som idag. Det bästa sättet att ta sig fram var därför ofta med båt. De trafikerade fasta linjer men kunde också användas i fri trafik enligt en fast taxa. Det fanns både roddbåtar och båtar som drevs med skovelhjul, så kallade vevslupar. De flesta båtarna roddes, eller vevades, av kvinnor. Rodderskorna kallades ofta för roddarmadammer.
I den här boken beskrivs båttrafiken och rodderskeyrket ur olika perspektiv. Hur uppkom yrket? Varför var det främst kvinnor som utförde denna tunga syssla? Vilka var de? Hur reglerades trafiken? Vilka var de fasta linjerna? Hur såg båtarna ut?
Boken innehåller bilder, tabeller och kartor. Varje kapitel avslutas med en sammanfattande diskussion. 166 sidor.
Rodderskor på Stockholms vatten / Christine Bladh (red.)
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
-
Utgivningsår
2008
Utgiven av
Stockholmia
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-7031-207-9 ; ISBN 978-91-7031-207-6
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad