Omslagsbild Grupp Krilon
Litteraturtips
Författare: Johnson, Eyvind (1900-1976). Stockholms stadsbibliotek

Grupp Krilon / Eyvind Johnson

Gruppens kärna träffades på en spårvagn 1930. Det slog upp en gnista i den, kärnan, likt en gnista från spårvagnsledningen, och om den inte hade så intensivt idealblått sken så hade den i stället längre livstid. Den blev en rätt vacker och genom åren värmande eld, och denna bok handlar delvis om den.

Fastighetsmäklaren Johannes Krilon råkar komma i samspråk med Emil Hovall på en spårvagn vid Tegelbacken och tillsammans med ytterligare en herre bildar de en samtalsförening. Snart är de sju personer som träffas regelbundet, ofta hemma hos Krilon. I bokens början har de träffats i tio års tid, och för första gången går samtalet trögt. Det är krigstid, januari 1941, och det kommer att visa sig att de sju männen har olika politiska uppfattningar. Gemenskapen börjar krackelera.

Grupp Krilon är en komplex och svår men intressant historia som utspelar sig i och utanför 1930- och 1940-talets Stockholm. Den är full av symbolik, allegorier och genrebyten, med kritiken mot kriget och Sveriges neutralitetspolitik som röd tråd. 2018 års Stockholm läser-bok. 561 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad