Hedda och Dilvin är på museum med sin klass. De har vandrat runt i Livrustkammaren på Slottet i flera timmar och bland annat tittat på kungens uppstoppade häst. På väg från toaletten blir de nyfikna på en guldglänsande vagn. De ska ta sig en snabb titt men dörren går i baklås och de kan inte komma ut. Till slut somnar de på det mjuka sätet. När de vaknar igen är museet alldeles mörkt och tyst, de är inlåsta…
Det visar sig snabbt att de inte är helt ensamma på museet. Plötsligt dyker kung Gustav II Adolfs ande upp! Han är inte speciellt vänlig och ger barnen flera svåra uppdrag som de måste klara av, annars får de aldrig komma hem igen.
”Nu får ni inte dra fötterna efter er! Jag är verkligen inte intresserad av att ha två illbattingar här varenda natt! Ni ska klara av det här i tid. Förstått?”
Gustav Adolf var sur som en citron och Hedda kände att han smittade av sig både på henne och Dilvin.
Gustav Adolf fortsatte:
”Ni ska åka till Göteborg där Karl X Gustav håller riksdag. Drottning Hedvig Eleonora har som vanligt sitt reseapotek med sig. Sitt schatull. Ta med det hit. Och fort!”
Boken innehåller flera faktasidor med bland annat förklaringar av historiska händelser och svåra ord. 94 sidor.
En himla historia : kungar, drottningar och kalabalik / Sofi Hjort (text), Anna Jonsson (bild)
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Hjort, Sofi (f. 1970), Jonsson, Anna (f. 1984)
Utgivningsår
2012
Utgiven av
Rabén & Sjögren
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 978-91-29-68109-3
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad