Bokomslag Åsneprinsen av Caroline Hainer
Litteraturtips
Författare: Caroline Hainer (1976-). Stockholms stadsbibliotek

Åsneprinsen / Caroline Hainer

"Jim kunde aldrig förklara, men det var heller aldrig någon som frågade honom varför han plötsligt formade händerna till en liten megafon som han placerade framför munnen som sedan skrek ut det mest fulländade och perfekta åsneskri"

Det här är berättelsen om pojken Jim, "Åsneprinsen" som växer upp i Hagsätra i slutet av 70-talet. Under ett julspel som sätts upp av lågstadieeleverna, stämmer Jim upp ett gällt åsneskri och Jim blir för alltid ihågkommen och får en särskild plats bland sina skolkamrater efter det.

Boken ger en bild av förorten, hur det är att växa upp och utvecklas till den man är. Hur man tar intryck från kompisar och omgivning för att sedan omvärdera världen, igen och igen. Jim är osäker på vad han vill med sitt liv och tar det som det slumpar sig. Han börjar studera engelska på Stockholms universitet och dejta Vera. De börjar umgås mer och mer och är omväxlande i hans studentrum eller ihennes lägenhet i Vasastan.

Men Vera kommer inte så bra överrens med Jims kompisar och Jim får en allt större längtan tillbaka till sin barndoms Hagsätra.

en fin och tankeväckande bok om en pojkes uppväxt, hans förkärlek till att rita Spitfireplan och det märkliga åsneskriet som följer honom genom livet.

330 sidor.

Uppdaterad