Litteraturtips
Författare: Jackert, Cilla (f. 1968). Stockholms stadsbibliotek

Dagens katastrofer / Cilla Jackert

Det är sommar i Stockholm, tidigt 2010-tal. Majken, snart tolv år, ska till skillnad från de flesta andra tillbringa sitt sommarlov i stan. Helst hemma i lägenheten på Roslagsgatan. Hon rör sig i alla fall inte bortom Sibirien, det område i Stockholm som sträcker sig mellan Cederdalsgatan i norr, Sveavägen i väster, Birger Jarlsgatan i öster och Odengatan i Söder. Det är alltför många faror och katastrofer som ligger på lur. Men nu när mamma har hämtat en hund från hundstallet som de, eller Majken, ska ta hand om blir hon tvungen att gå ut mycket mer och upptäcker så småningom nya delar staden. Mamma jobbar på restaurang några kvarter bort på Östermalm och är bara hemma om nätterna. Därmed får Majken och hunden Blunder sysselsätta sig själva.

Majken rastar Blunder i Vanadislundens hundrastgård, men en dag envisas Blunder med att gå längs Döbelnsgatan upp till Johannes kyrka. På kyrkogården träffar hon en annan Majken, säkert hundra år gammal, och tillsammans går de ända till Kungsträdgården och äter mjukglass.

På slutet kommer förklaringen till Majkens katastroftankar. Dagens katastrofer är en både allvarlig och humoristisk samtidsskildring. 9-12 år. 176 sidor.

Uppdaterad