Litteraturtips
Författare: Eriksson, Erik (f. 1937). Stockholms stadsbibliotek

Skriver med blod / Erik Eriksson

Johan kommer tillbaka till Stockholm efter att ha arbetat som sjöman. Föräldrarna är skilda och hans mamma har flyttat till en lägenhet på Östermalmsgatan. Själv bor han i en liten lägenhet i Hägersten. Där lär han känna en nyinflyttad familj och deras dotter, Lena. Det går inte så bra för familjen. Lena skolkar ofta och en dag får Johan syn på henne när hon går in i ett rivningshus på Malmskillnadsgatan. Johan börjar spionera på huset och blir indragen i en kriminell och våldsam värld.

Ett tag trodde han att han hade tappat bort henne. Han hade kommit fram till Malmskillnadsgatan, en lastbil backade ut, han tvingades vänta och kunde inte se Lena när han var förbi hindret. Han skyndade sig förbi ännu en parkerad lastbil, småsprang mellan högar av uppskottade murbruksrester och tegelskärvor när han skymtade Lena en bit längre bort på gatan.
  Intill en rivningstomt stod två hus med spruckna fasader och krossade rutor i väntan på grävskoporna. Utan att se sig om gick Lena ganska snabbt mot ett av husen, som om hon visste vart hon skulle. Hon öppnade porten och steg in.


Skriver med blod är andra delen i serien Sagan om vår nya tid. Boken innehåller många miljöskildringar från olika platser i Stockholm, bland annat från rivningarna på Norrmalm. 296 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad