Omslag Kungsgatan
Litteraturtips
Författare: Lo-Johansson, Ivar (1901-1990).

Kungsgatan / Ivar Lo-Johansson

Marta och Adrian växer upp i byn Humla där livet har sett likadant ut i många generationer. Marta drömmer om storstaden och flyttar till Stockholm, för att hon vill leva ett annat liv och tjäna pengar, för sin egen skull och för att kunna hjälpa sina föräldrar, som är statare. Kort därefter bestämmer sig bondsonen Adrian också för att bryta med traditionerna och skaffa ett arbete i Stockholm.

Båda stöter på stora hinder och bekymmer. Marta, som lockas av snabba pengar, blir en av Kungsgatans prostituerade. Adrian får till slut ett bra arbete, men har svårt att trivas med sina omständigheter. De skäms över sin bakgrund och anstränger sig för att smälta in bland storstadsborna.

Kungsgatan handlar om en omvälvande tid under 1920-talet, när modern livsstil konkurrerade ut lantlivet och många landsortsbor prövade lyckan i Stockholm, men mest uppståndelse blev det kring de delar som handlar om prostitution och könssjukdomar, en obehaglig verklighet för många av tidens stockholmare. 635 sidor.

Romanen filmatiserades några år efter utgivningen. Ivar Lo-Johansson skrev manus tillsammans med Torsten Quensel och Marta spelades av Barbro Kollberg. Filmen hade biopremiär på Olympia 17 september 1943.

Kungsgatan utsågs till årets "Stockholm läser"-bok 2015.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad