Artikel ur tidskriften Kulturvärden som ges ut av Statens fastighetsverk och kan läsas på dess webbplats.
Att renovera Stockholms slotts vackert utsmyckade ekportar är ingen barnlek. Felix Ginzburg som restaurerar och konserverar bildhuggerierna – lejon, musselskal, blad – blir gång på gång utmanad, men också imponerad. Han använder ett lim som han tillverkar av torkad simblåsa från stör: "Jag använder samma recept som bildhuggarna hade i slutet av 1700-talet. En av anledningarna är att vi vet att det fungerar. Det finns detaljer i dörrarna som suttit fast sedan den ursprungliga monteringen för över 200 år sedan. När jag plockar loss en sådan detalj hörs det en tydlig smäll. Det är fantastiskt att det kan hålla så länge. Hur länge moderna lim håller vet vi inget om i dag."
Artikeln tar också upp en hel del detaljer kring vilken kunskap man har om hur portarna kom till och om hantverkarnas stora skicklighet. 8 sidor.
Utdrag ur SFV kulturvärden. - 2007: nr 1. - S. 4-11
Text
Författare: Karlsson, Samuel.
Stockholms stadsbibliotek
Portar till historien / Samuel Karlsson
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Karlsson, Samuel
Skapad
2007
Utgiven av
Statens fastighetsverk
Objekt-ID
Stockholms stadsbibliotek
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stockholms stadsbibliotek
Materialet omfattas inte av någon känd upphovsrätt.
Uppdaterad