Ett kapitel om bränder och brandförsvar i Stockholm. Förr i tiden, när många hus var byggda av trä, var bränder särskilt farliga, och det var viktigt att man hade sätt att skydda staden mot eld. Att låta folk veta att det brann var ett sätt. I den första brandordningen från 1661 stod det att husets värd var skyldig att "låta giva anskri", alltså börja skrika, om det brann i huset. Senare använde man sig av bland annat kyrkklockor, flaggor och kanonskott för att larma om en eldsvåda.
Förutom historiska metoder att larma om och släcka eldsvådor handlar kapitlet om hur Stockholm fick ett modernt brandförsvar 1875 och en del om några särskilda bränder, som 1625 års brand i Gamla stan och branden i Eldkvarn 1878. 6 sidor.
Utdrag ur Ericsson, Niklas, Stockholm : historien om den stolta staden. - 2002. - S. 152-157
Bränder / Niklas Ericsson
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Ericsson, Niklas (f. 1974)
Utgivningsår
2002
Utgiven av
B. Wahlströms bokförlag
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-32-32669-6
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad