En sliten byggnad omgiven av höga plank och byggverksamhet.
Stadshuset och bygget av Slussens tunnelbanestation 1961. Fotograf: Herbert Lindgren, Stadsmuseet i Stockholm.

Stadsmuseet

Stadsmuseet eller Södra stadshuset som det också kallas är idag museum men har tidigare fungerat som domstol, tvättstuga, kyrka, skola, krog och bostad med mera.

Huset byggdes redan på 1660-talet och tanken var från början att det skulle bli dubbelt så stort. Framför huset placerades Ryssgården. Där kunde ryska handel sälja skinnvaror från Ryssland. I huset flyttade kämnärsrätten in och här fanns också fängelse. År 1675-1676 anklagades flera kvinnor för att vara häxor och för att ha tagit barn med sig till Blåkulla. Flera av kvinnorna dömdes till döden här i huset.

De stockholmare som ville äta och dricka gott på 1700-talet kunde besöka den populära Södra stadshuskällaren. Bland annat skalden Carl Mikael Bellman festade här tillsammans med sina vänner. Krogen fanns kvar till mitten på 1800-talet. Än idag finns en del av krogen kvar att se inne i museet.

Många stockholmare har haft sin bostad i Södra stadshuset under tidens gång. Vissa hyrde 1 rum och kök medan andra huserade i 25 rum och kök. Den sista hyresgästen flyttade från huset på 1930-talet. Den lägenheten finns förfarande att titta på längst upp i museet.

År 1871 började järnvägstågen tuffa förbi. Huset förföll allt mer. På 1920-talet öppnade en kommunal tvättstuga i husets bottenvåning. Dit kunde stockholmana går för att tvätta sin tvätt om de inte hade tvättmöjligheter hemma. Samtidigt uppkom diskussioner om att riva huset. Det stod nämligen i vägen för ombyggnaden av Slussen. Och det var så nedgånget. Men planerna ändrades och huset fick vara kvar. År 1942 öppnades den första utställningen i huset och sedan dess har Södra stadshuset varit Stockholms stadsmuseum.

Uppdaterad