Vad kan jag hitta i Stockholmskällan?

Stockholmskällan är Stockholms och stockholmarnas historia i ord, bild och ljud. Här kan du hitta fotografier, texter, kartor, filmer, ritningar, konstverk och låtar som alla berättar en liten pusselbit av Stockholms historia. Dessutom kan du hitta utvalda boktips, både facklitteratur och skönlitteratur, om Stockholm i olika tider och ur olika perspektiv.

Härifrån kommer källmaterialet

I Stockholmskällan finns kopior eller avbilder av materialet. Alla original finns kvar i museet, arkivet eller på biblioteket.

Hur får jag använda materialet?

Du får använda allt material på Stockholmskällan för arbete i skolan och annat icke-kommersiellt bruk om du gör en källhänvisning. Exakt vilka rättigheter som gäller för materialet står på postsidan, där källmaterialet presenteras. Där står också all information du behöver för att göra en källhänvisning. I en källhänvisning skriver du:

  • vem som skapat fotot eller texten
  • var du hämtat det ifrån

Instruktion för att skriva en källhänvisning.

Alla foton som kommer från Stockholms stadsmuseum och Stockholms stadsarkiv får du använda helt fritt, även för kommersiellt bruk, om du gör källhänvisning. På sidan där materialet presenteras finns alltid en beskrivning av källmaterialet.

Rubriken "Så källhänvisar du till en text" från ett av källmaterialen i StockholmskällanOm du vill använda materialet i kommersiellt syfte och känner dig osäker på vad som gäller ska du kontakta museet eller arkivet som äger det. Du ser vilken organisation du ska kontakta på sidan där materialet presenteras.

Var hittar jag originalet?

Allt källmaterial finns att få tag på hos den organisation som lagt in materialet i Stockholmskällan. Kontakta museet, arkivet eller biblioteket som publicerat dokumentet på Stockholmskällan om du vill

  • ha högupplösta bilder
  • läsa dokument som blivit inskannade
  • låna boken i litteraturtipset.

På sidan där materialet presenteras står det vilken organisation som äger materialet du är intresserad av.

Vem väljer ut materialet?

Det är museerna och arkiven som väljer ut och publicerar material i Stockholmskällan. I deras samlingar finns miljontals texter, fotografier, konstverk och föremål. Tanken är att materialet på Stockholmskällan ska visa upp så många sidor av Stockholms och stockholmarnas historia som möjligt, under hela den tid som finns dokumenterad.

Materialet i Stockholmskällan är utvalt för att det ska passa till skolans läroplan så att lärare och elever kan använda det i undervisningen. Det ska helst finnas information om materialet och vad det föreställer eller handlar om för att vi ska kunna sätta det i ett historiskt sammanhang. Urvalet görs också efter vad som redan finns publicerat i Stockholmskällan – vi vill gärna kunna sätta ihop olika material till teman för att kunna förklara eller beskriva historien lättare.

Jag hittar inte det jag letar efter!

Det finns andra digitala resurser att leta i om du inte hittar det du söker i Stockholmskällans drygt 30 000 poster.

Historiska fotografier och föremål

Historiska kartor och platser

Statistik

Runstenar

 

Uppdaterad