Grafitti på en vägg

Klotter eller graffitti?

Är det konst eller brottsligt klotter? En tiondel av alla stockholmare tycker att klotter är ett problem där de bor. Diskussionen om vad som är konst och vad som är förstörelse pågår ständigt (Bild: Graffiti på före detta tunnelbanehall i Bagarmossen. Foto: Per Skoglund)

Att lämna sitt märke är inget nytt. Klotter har använts av motståndsrörelser, för smutskastning, som kärleksförklaringar och för att lämna ett spår till eftervärlden. Vikingar klottrade i kyrkor i nuvarande Ryssland och Turkiet. I Stockholms äldre källare och trapphus kan vi hitta klotter som är hundratals år gamla.

Lucka 6 Ryskt 1700-talsklotter i museets källarvalv.

Lucka 6 Ryskt 1700-talsklotter i museets källarvalv.

Den här filmen visades som lucka 6 Stadsmuseets lucköppning 2011. En gång i tiden fanns ett häkte inrymt i museibyggnaden och långt ner i våra valv finns fortfarande ett…

Klottersanering

Klottersanering

Fakta: Klotter idag

  • Stockholms stads klotterpolicy innehåller bland annat en garanti om sanering inom 24 timmar. I samband med saneringen dokumenterar och polisanmäler staden också klottret.
  • Klotter på någon annans egendom är skadegörelse och regleras i 12 kapitlet i brottsbalken. Den som döms för skadegörelse döms till böter eller fängelse i upp till ett år.

Den här artikeln är en del av temat "Brott och straff i Stockholms historia"

Här hittar du fler artiklar i temat Brott och straff i Stockholm.