Dekorativt element
Fasaden till MEA dekorerad med blommor för mors-dag 1941. Foto: okänd, Stockholms stadsarkiv

MEA - militärekiperingsaktiebolaget

Militärekiperingsaktiebolaget – eller MEA som det oftast kallas – grundades 1883 av militären, politiker, riksdagsmannen och vd:n för försäkringsbolaget AB Thule, Sven Palme. Palme startade företaget för att förse militärer med billiga uniformer och persedlar. Ganska snabbt visade det sig att det var en framgångsrik affärsidé och det dröjde inte länge innan man fick köpa fastigheten Styrpinnen 19 på Hamngatan 15 vid Norrmalmstorg för att öppna ett varuhus. Varuhuset blev känt för sin chica stil och speciellt för den vackra trappan som slingrade sig upp genom våningarna.

Till en början bestod utbudet av allt det som en elegant officer kunde tänkas behöva på regementet. Cigarrer, fritidskläder, fickur och små presenter till damer. När andra världskriget var över, valde MEA att rikta in sig mer på civila dam- och herrkläder. Man fortsatte samtidigt med uniformer och uniformsmössor. Under lång tid var det till MEA man gick för att köpa sin studentmössa. Under 1930 och 40-talen vann MEA:s skyltfönster flera dektoratör- och skyltningstävlingar som staden arrangerade.

1985 gick MEA i konkurs på grund av ekonomisk vanskötsel och spekulation. 1990 togs varumärket över av ett välrenommerat uniformsskrädderi. Idag finns det kontor och butiker i huset på Hamngatan 15.

Information till den här artikeln kommer från Centrum för Näringslivshistorias webbplatser:
BizStories

Företagskällan

Utvalt material om MEA

Uppdaterad