Dekorativt element
Sidentyg - Almgrensrosen skapad av Berta Södergren och Oscar Almgren för K.A. Almgrens sidenväveri 1913.

K.A. Almgrens sidenväveri

K.A. Almgrens sidenväveri grundades 1833 av Knut August Almgren. Han föddes 1806 och växte upp i Västerås men kom till Stockholm som 16-åring där han började jobba på sidenfabriken Mazer & Co där hans storebror var delägare. Knut Agaton utvecklades där till en skicklig säljare. När han var 20 år blev Knut August lungsjuk och för att bli frisk reste han till södra Frankrike. Det varmare klimatet gjorde honom frisk och han studerade franska och jobbade en tid på en sidenfabrik i Lyon. Där vävde man med en helt ny metod kallad jacquardteknik.

Egentligen ville inte fransmännen sprida kunskapen om den nya tekniken till utländska konkurrenter men Knut August lyckades övertyga dem. När han var fullärd åkte han hem med nedmonterade jacquardmaskiner nedsmugglade i bagaget.

Blev Kunglig Hovleverantör

Hemma i Sverige igen grundade Knut Agaton sin egen sidenfabrik med lokaler på Mosebacke torg. Trots att det fanns 21 andra sidenfabriker i Stockholm vid den här tiden så gick det bra för K.A. Almgrens. Redan 1844 utnämndes han till Kunglig Hovleverantör, en utmärkelse som ges till företag som levererar produkter till någon medlem av kungafamiljen. 1869 hade alla konkurrenter förutom en gått i konkurs. Under 1870-talet hade firman produktion i fyra olika fastigheter runt om i Stockholm med över 280 anställda. Av dem var de flesta kvinnor som arbetade som väverskor, varperskor, vinderskor, spolerskor och franserskor. Den största produktionen var sidensjalar som efterfrågades av kvinnor i hela landet. Från 1904 var Almgrens den enda sidenfabriken i hela Stockholm.  

När efterfrågan på sidensjalar minskad under slutet av 1800-talet började Almgrens att tillverka slipsar. Under 1900-talet bildades Almgrens Kappfabrik, Kravattfabrik, Konfektion, Manufaktur och Agentur. Då hade ägandet av fabriken och de olika bolagen övergått till firmans kontorsanställda Viktor Brattberg och hans fyra söner.

Textilkris och pånyttfödelse

Under 1950-talet drabbades Sverige av en kris inom textilindustrin. Det blev billigare att tillverka föremål av tyg i andra länder. I samband med det stängde Almgrens olika bolag ner. 1974 stängde Almgrens sidenväveri ner, men det startade igen 1991 under ledning av Oscar Almgren. Almgrens sidenväveri på Repslagargatan 15 A är Nordens enda aktiva sidenväveri där man även kan ta del av utställningar och program.

Du kan läsa mer om K.A. Almgrens sidenväveri på: 

K.A. Almgrens sidenväveri

Utvalt material om K.A. Almgrens sidenväveri

Uppdaterad