Tre allvarliga barn
Syskonen Palmberg. Foto: Mimmi Gustafsson, Stadsmuseet i Stockholm

Välkommen till Stockholmskällan

I Stockholmskällan hittar du lektionsförslag och mer än 30 000 historiska primärkällor om bland annat rösträttens historia, människoöden och historiska aktörer.

Hitta historiskt källmaterial

I Stockholmskällan finns mer än 30 000 historiska källmaterial. De ingår i samlingarna hos museer, arkiv och bibliotek i Stockholm. Intendenterna, arkivarierna och bibliotekarierna har valt ut och publicerat materialet i vår databas. Sök och hitta källor genom att använda sökrutan överst på sidan eller gör en geografisk sökning via kartan.

Färdiga lektionsförslag

Du kan använda lektionsförslagen rakt av eller använda dem som inspiration för att göra egna uppgifter. Vi på Stockholmskällans redaktion tipsar om källmaterial och upplägg för barn och elever från förskola till gymnasiet.

Startbild för Stockholmskällans skolsida. Ett klassrum med elever i bänkar vända mot kameran från början av 1900-talet.

Artiklar med historiska källor

Våra tema-artiklar bygger på källmaterial i Stockholmskällan, men fördjupar eller breddar sammanhanget. Du kan läsa dem som introduktion eller översikt. Från artiklarna kommer du också rakt in i primärkällan. Artiklarna är skrivna av Stockholmskällans redaktion.

Alla temaartiklar på Stockholmskällan

Jämför kartor

I menyn kan du välja Jämför kartor. Växla mellan olika historiska kartor över Stockholm, zooma och dra för att jämföra hur platser sett ut och förändrats från 1625 och fram till vår egen tid.

Två kartor intill varandra