
Hur vet vi det vi vet om historia?
Historia är berättelser om det som har hänt - vår egen tids berättelse om dåtiden. Men hur vet vi det vi vet om historien? I den här lektionen använder vi olika historiska källmaterial för att svara på den frågan.
Till dig som är lärare
Lektionsförslag i historia, grundsärskolan
I den här uppgiften tränar eleverna:
- reflektera över historiska personer och händelser
- historiska begrepp
- värdera information
Lektionsförslag i svenska, grundsärskolan
- tala och samtala
- läsa, förstå och reflektera över texter
- skriva texter
- bearbeta innehåll i bilder och film
- värdera information från olika källor
Under lektionen får eleverna ta del av korta, handskrivna texter som är över hundra år gamla. Läs texterna tillsammans, eller högläs dem för klassen. Ni kan försöka tyda den handskrivna texten tillsammans men den finns också som renskriven text i pdf-format.
Vad kan en inköpslista eller ett brev till jultomten berätta om historien? Var personerna fattiga eller rika? Köper eller önskar vi samma saker idag? Eleverna över sig i att ställa frågor till det historiska källmaterialet, och fundera över vilka svar källmaterialet kan ge. Eleverna tränar också på att reflektera över hur urvalet av källmaterial styr berättelserna om historien och kan påverka historieskrivningen.
Välj den ena texten eller båda att arbeta med. Låt eleverna diskutera och resonera i grupper eller helklass, under din ledning. Se frågorna i handledningen som en vägledning att utgå ifrån. Du kan skriva ut instruktionerna och materialet som pdf-dokument, eller arbeta med länkarna direkt här på sidan.