
Vad berättar en bild om Sveriges demokratisering?
Vad kan en bild berätta om en historisk händelse? I den här uppgiften använder du ett högupplöst foto från 1917 som källa för att närma dig en av de avgörande händelser som ledde fram till Sveriges demokratisering.
Lärarhandledning för:
Till dig som är lärare
Det demokratiska genombrottet i Sverige var en process som pågick under många år. Du kan läsa om den historiska utvecklingen från införandet av tvåkammarriksdagen till parlamentarisk demokrati i temat Vägen mot demokrati. I processen ryms ett antal händelser som kom att bli mer, eller mindre, avgörande för att Sverige blev ett demokratiskt land under 1900-talet.
Den 5 juni 1917 inträffade den händelse som kom att kallas "Blodbadet på Gustav Adolfs torg" i Stockholm. I Sverige var det brist på mat efter felslagna skördar och tre år av världskrig. En demonstration mot matbristen och för allmän och lika rösträtt slogs ned av polisen. Socialdemokraternas partiledare Hjalmar Branting försökte lugna demonstranterna, men fick eskorteras från torget av ridande polis.

På fotografiet syns Hjalmar Branting, lätt framåtböjd, röra sig in mot mitten av bilden. Vi ser beridna poliser bakifrån, de rider fram mot demonstrationståget som går förbi Arvfurstens palats på Gustav Adolfs torg, där Utrikesdepartementet har sina lokaler idag. 1917 bodde prins Carl, bror till kung Gustav V, med sin familj i palatset. Om man zoomar i bilden syns demonstranterna skymta fram bakom de ridande och gående poliserna. Poliserna går att känna igen på pickelhuvan, hjälmen med en spetsig knopp på toppen.