Kerstin Ekmans litterära skylt vid ett träd med hopsatta bänkar kring, där människor har slagit sig ner.
Text
Författare: Ekman, Kerstin (f. 1933). Stockholms stadsbibliotek

Litterär skylt: Citat ur Kerstin Ekmans roman Gör mig levande igen

Skyltens text:

Men Rinkeby! Gud. En värld. Blenda försöker beskriva den. Lukten av masala och mynta och vitlök och rått kött i snabbköpet. Gamla brunögda män i persianmössor, på parkbänkar. Liksom vilande i nån tid som aldrig tar slut.
   Sylvia satt och tänkte på sin första Parisresa, det var första resan utomlands överhuvudtaget och hon hade aldrig sett en neger. Som man sa. Sen var det en annan resa dit, på åttiotalet, då hon upptäckte vad som hänt med kvarteren bortom Pigalle. Mörka vågor över världen.
   De flesta människor är mycket mörka och mycket fattiga. Nu rör de sig i väldiga vågor över kontinenterna. Bildar världar inuti den kända världen: Kreuzenberg, Rue des Abesses, Rinkeby. Fyller den inifrån med växtkraft som spränger, obevekligen.

Ur romanen Gör mig levande igen (1996) av P. C. Jersild.

Romanen beskriver sju kvinnor i en samtalsgrupp, deras tankar, erfarenheter och minnen. En av kvinnorna är Blenda som får ett egendomligt uppdrag och hamnar i en lägenhet i Rinkeby. Kerstin Ekmans berättarkonst har gjort henne till en av vår tids mest lästa 1900-talsförfattare.

Skylten står på Rinkeby torg och invigdes 2004.

---

Litterära skyltar sitter runtom i Stockholm, med citat som beskriver platsen där skylten är placerad. Kulturförvaltningen ansvarar för skyltarna, stockholmarna kommer med förslagen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad