Ett flertal bilar och mindre lastbilar står utanför en tegelbyggnad. På marken står trälådor staplade, fulla med frukt och grönsaker. Ett par män syns i bild, någon av dem i vit rock.
Foto
Fotograf: Carlsson, Gunnar. Stockholms stadsmuseum

Klarahallen, saluhall vid Klara Strand (nu Klarastrandsleden)

En retrodoftande ögonblicksbild från 1960-talet. Utanför Klarahallen pågår försäljninga och lastning av grönsaker. 

I vänsterkanten syns en vinröd bil av 60-talssnitt och i mitten passerar en man i varmröd pullover. Ofrivilligt välmatchat mot den roströda tegelfasaden i bakgrunden! Däremellan står flera bilar och pickuper i tidstypisk stålblå färg.

Utanför grönsakshandlare G. A. Gustavson och Sven A. Eriksson är trälårar travade med frukt och grönt. Kanske är det Gustavsson själv i vit rock längst till vänster?

Klarahallen var en saluhall för parti- och minuthandel av frukt, grönsaker och blommor. Den låg på det som idag är Blekholmsterassen och slog upp portarna den 31 maj 1933. Läget var strategiskt intill Klara sjö och de närliggande järnvägsspåren till Centralstationen. Hallen för frukt och grönt var ett komplement till Centralsaluhallen ett kvarter norrut. Där såldes det främst köttvaror.

Med tiden växte man ur sin kostym, platsen blev helt enkelt för liten. 1962 invigdes Årsta partihallar utanför stan och tog över en stor del av handeln. Området kring Klarahallen användes länge som allmän parkeringsplats och till slut fanns bara kontoret för Slakthus- och saluhallsstyrelsen kvar. Hela området omformades på 1990-talet då den nuvarande bostadsbebyggelsen på Blekholmsterrassen uppfördes.

Uppdaterad